Atlanterhavsveiens skarpa kurvor och vilda natur har gjort den till nummer ett på tidningen The Guardians lista över världens bästa resvägar. I hård konkurrens med sevärdheter som Antrim Coast Road på Nordirland, sträckan mellan Manali och Leh i Himalaya och Australiens Gibb River Road, utsågs Atlanterhavsveien år 2006 till världens mest sevärda bilväg.

Den 8,72 kilometer långa vägen, som utsågs till ”Århundrets byggverk” i Norge 2005, förbinder en rad små kustsamhällen med varandra.

Från Kristiansund ligger Atlanterhavsveien bara på 30 minuters avstånd med bil om du kör genom Atlanterhavstunnelen. Efter tunneln korsar du den spännande ön Averøy med Kvernes stavkyrka, kör utefter öns dramatiska västsida och fortsätter längs den otroliga kustlinjen ut mot Hustadvika.

Atlanterhavsveien öppnade 1989 och är nu avgiftsfri.

”Atlantvägen slingrar sig fram över låga broar, som tycks kasta sig upp ur havet för att sammanbinda öarna mellan Molde och Kristiansund . Hustadvika är en beryktad havssträcka som blir mycket dramatisk när stormen ligger på. I lugnare väder kan man få syn på val och säl”, skriver The Guardian (25 april 2006).

Fåglar och broar
Även om valar är en mer ovanlig syn, bör du kunna få möjlighet att njuta av utsikten mot Atlanten, ett rikt fågelliv och till och med en och annan säl.

Den imponerande vägen svänger smidigt mellan öarna, över åtta olika broar. Den största av dem, Storseisundsbrua, en dramatisk vacker kurva som nästan för in ett konstnärligt perspektiv i brobyggnadstekniken.

Det går att nå fantastiskt fina fiskeställen med båt eller direkt från den klippiga strandkanten. Tack vare ett flertal parkeringsplatser längs vägen är det lätt att ställa ifrån sig bilen, för ett par minuter eller några timmar. Utsikten, den salta, friska luften, stilla solnedgångar och stormar med rykande vågor – allt väntar på dig.

Höststormar
Enligt turistinformationen i Molde og Romsdal reser många turister hit under höstsäsongen för att få uppleva Atlanterhavsveien i rykande storm, med vågor som slår in över vägbanan. Vägarbetarna upplevde hela 12 orkaner under byggnadstiden innan vägen öppnades 1989.

Fakta från http://www.visitnorway.com, en väldigt bra sida om Norge och alla deras natur attraktioner.

Så Atlanthavsvägen blir den här Norge resans höjdpunkt.Vi hoppas på ett riktigt stormigt väder.

Annonser