Etiketter

Kort sammanfattning av Dubai och sista bilderna från resan.

Dubai är ett land jag gärna besöker på nytt, speciellt om man vill ha sol och värme och ett tryggt och rent resemål. Mycket hann vi göra men mycket blev också ogjort, som tex öken safari, det fanns både kvälls och morgon turer till och med övernattning i öknen. Utanför Dubai finns också riktigt fina ställen men att själv hyra bil och köra omkring kändes inte lockande. Trafiken var väldigt hektisk.Ett ställe jag gärna skulle besökt är Hatta, en gammal stad som ligger i emiratet Dubai, ungefär en timme med bil från Dubai City. Här kan man, om man har en skaplig bil , ta sig ut på en ordentlig ökensafari. I Hatta Mountains finns Wadis, som är naturliga pooler. De är inte alltid fyllda med vatten (beror på om det regnat eller inte), men om man har tur så kan man faktiskt svalka av sig med ett dopp! Kan vara riktigt skönt när temperaturen stiger över 35 grader.


Infon till texten från bl.a Wikipedia och sajter om Dubai

Arabiskt, storslaget, hypermodernt och mitt i den brännande öknen. Emiraten Dubai, som är en del av nationen Förenade Arabemiraten, liknar ingen annan plats i världen. Dubai blandar det enorma utbudet av underhållning som finns i moderna storstäder med den genuina arabiska mystiken. Blandningen är verkligt lyckad.

I Dubai kan du fashinerat beundra öknens lugna sanddyner, eller sitta på en bekväm stol på ett trendigt kafe i ett shoppingcenter. Du kan förhandla om priset på en äkta persisk matta över en söt kopp te med en vänlig arabisk handelsman. Precis innan du dansar techno och hip hop hela natten på en stilfull nattklubb. Dubai är där väst möter öst, och njuter av det.

Dubai har genom sitt hårda fokus på affärer och utveckling lyckats hålla sig utanför de konflikter som drabbar grannländerna. Ingen har intresse av att angripa en plats där man har ekonomiska intressen. Det har gjort Dubai till en av Mellanösterns säkraste platser. Den goda säkerheten gör Dubai till den perfekta startpunkten för den som är nyfiken på Mellanöstern

Historia
För länge sedan ägnade sig Dubais befolkning åt att dyka efter pärlor och sälja dem till resten av världen. Livet var lugnt tills Dubai hade oturen att fastna i en styrkeuppvisning mellan Portugal och Storbritannien på 1500-talet. De europeiska jättarna betraktade girigt hur fullastade skepp framgångsrikt seglade från staden. De försökte båda kontrollera handeln i området.

Dubai erövrades på 1800-talet av Maktoum bin Butti, mannen som styrde över grannländerna och till slut grundade dynastin Al-Maktoum. Förenande Arabemiraten kontrolleras än dag av Al-Maktoum.

På 1960-talet började Dubai känna lukten av rikedom, när oljan upptäcktes här. Några år senare blev Dubai ett emirat, och en del av det nya landet Förenade Arabemiraten. Sheikh Rashid förhandlade sig till en förmånlig ställning för sitt emirat. Han fick de andra ledarna att gå med på ett fortsatt skattefritt Dubai. I gengäld lät han ett annat emirat, Abu Dhabi, bli den formella ledaren av landet. Idag växer Dubai i rasande takt. Familjen Maktoums vision, som först förverkligades av shejk Mohammeds far, var från början att utnyttja Dubais utmärkta läge. Staden vid Persiska vikens sydkust har blivit en transithamn för internationell trafik som passerat mellan Asien, Europa och Afrika.

I motsats till flera andra Gulfstater grundar sig inte Dubais ekonomi på olja.För 30 år sedan svarade oljan för mer än 50 procent av landets intäkter och i dag är det 3 %.

Dubais ekonomi drivs av handel, finansiella tjänster och turism. Handeln har en lång tradition i Dubai som viktig hamn för västliga producenter. Idag är hamnen Jebel Ali, som byggdes på 1970-talet, den största byggda hamnen i världen. Dubai är också igång med att bli ett regionalt centrum för IT och finans genom så kallade free zones som Dubai Financial Centre och Dubai Internet City. Storsatsningen på turismen genom gigantprojekt som Dubailand gör turismen till en allt starkare inkomstkälla.
Skicklig marknadsföring har också bidragit till att göra emiratet känd.

Sol och skattefritt

Det fantastiska subtropiska klimatet – sol året runt – vita stränder och avsaknaden av inkomstskatt är två viktiga orsaker till inflyttning. Den övervägande majoriteten av hotellen är femstjärniga men det dyker upp allt fler kedjor som har trestjärniga hotell. Shoppingen är i världsklass och staden saknar inte heller någonting när det gäller underhållning och fritidsaktiviteter.
Dubai anses allmänt som en av världens säkraste platser och den som bott där vet att kriminaliteten är ett närmast okänt begrepp.

Dubai erbjuder turistmarknaden en rik blandning av gammalt och nytt där det senaste i arkitektur och design möter ökenoaser, traditionell jakt med falkar och hästkapplöpningar.

Annonser