Aldrig har jag sett så mycket guld affärer som här på den historiska guld souken, här ett större guld armband, priset är beroende på vikten, smycket vägs och prissätts. Man skall alltid pruta och priset går en hel del ner.

I Dubai behöver man inte betala någon skatt på guld och själva arbetet är inte så dyrt ifall man väljer att göra om något smycke.Det här armbandets pris var 5000 euro, började inte pruta så vet inte vad det skulle ha kostat om man verkligen skulle velat ha det. Smycken med diamant i var priset såklart efter hur stor karat det var, och hurdan färg och kvalitet diamanten hade.


I guld souken är det inte bara shopping för den vanliga turisten, där finns också en riktig guld handel. Flera butiker och företag säljer stora mängder guld för mindre juvelare, men också 24 karat guldmynt för samlare och 24 karat tegelguld för invensterare. Guld souken är en traditionell marknad i Dubai, har över 300 butiker. Oskar läste någonstans att värdet på soukens guldmängd lär vara 4-5 miljarder dollar!! Totalt 10 ton guld beräknas finnas i souken. Souken domineras av indiska och iranska köpmän.


Det fanns också mängder med smycken i vitt guld, lite mer västerländs stil.


Halsband av större modell…först undrade jag vem som egentligen köper såna här enormt stora smycken, men jag fick höra att de lokala kvinnorna ofta har vackra och värdefulla smycken under burkan.


På vardera sidor guld och diamant affärer hur mycket som helst, affärerna har öppet till sent på kvällen. På sidogatorna fanns tydligen alla fejk affärer, för varje meter man tog fanns det någon försäljare som försökte locka med ”äkta fejk” prylar, klockor och handväskor, men var aldrig och tittade på de ”äkta fejk prylarna”


Världens största guldring, om man nu kan kalla det ring…. undrar om den är på riktigt den äkta, hur bevakat är området, den är visserligen inget man bara bär iväg…då den väger 63 kg


Guld och ännu mer guld, Dubais regering håller strikt kontroll på kvaliteteten och man kan känna sig trygg att det är äkta guld och diamanter man köper. Man får också ett äkthets besvis som visar hurdan sorts diamant ringen har, färg och kvaliten märks på det intyget.


Väldigt speciella halsband, inte speciellt små och diskreta


Utanför guld souken, alldeles nära finns också andra soukar, den gamla souken och kryddsouken. Vill man besöka textil souken tar man en abra över, det är en vatten taxi, kostade 1 Dhm, alltså ca 20 cent.

Annonser