Vi var följande dag på en biltur igen, det finns ju så mycket att se och uppleva där kring Ålesund att man varje gång har nya ställen man vill titta på. Nu blev det Norangsdalen, Norges smalaste dalgång.

Den är känd för sina goda betesmarker. Här gick fåren lösa och kor såg vi längs vägen. Den här vägen kallas numera för ”dronningruta” efter att det norska kungaparet firade sitt silver bröllop 1993 och bjöd de andra Europas kungligheter på en kryssning. I samband med den resan besöktes också Norangsdalen, så sju europeiska drottningar har åkt genom den här dalen.


En ko, fotograferad med vidvinkel objektiv, så proportionerna blev lite lustiga


Här blev det macrofotografering, regnet öste ner, vilken otur för här skulle jag gärna varit länge, bakgrunden var riktigt färggrann och ormbunkarna fina.Både min sambo och Ella, som bara är 2 år, hade bra tålamod att sitta inne i bilen och vänta..


Hela backen var täckt med de här färggranna växten, det gav en fin bakgrund till macrofotograferingen


De små säterhusen är till viss del inbyggda i marken, för att skyddas från alla snöras som händer varje vinter här.I de här husen bodde mjölkflickor i början av 1900 talet, hur länge vet jag inte, men sommartid då här fanns kor och unga flickor mjölkade dem, hade dom såna här hus att övernatta eller annars få lite skydd.

Lyngstöylvatnet, är en sjö som bildades i maj 1908. Ett stort stenras föll ner, och spärrade utflödet från älven Lygna, hela landskapet förändrades, vatten nivån steg till 17 m och allt hamnade under vattnet. Inga människor kom till skada, men det hela räknades som en naturkatastrof.
Sjön är populär att dyka i, en av de mer märkliga dykplatser. Det finns 9 st husgrunder, stengärdsgård träd, hagar och den gamla riksvägen under vattnet. Från land kan man se 3 st husgrunder, om det är riktigt vindstilla kan man se stengärdsgården fortsätta ner mot djupare vatten. Gamla riksvägen skymtar som ett ljust band längst ner. Det finns till och med en liten skog där under ytan, 5-6 meters höga träd helt öde, men som hållits kvar i 100 år.

Annonser