Åkerhielm köpte den mellersta delen av Källskär 1965, här i en sumpig aldunge anlade han sitt paradis, en trädgård med rhododendro buskar, rosor, cypresser, kastanjer, tuja, lind, ek och vinrankor, kryddträdgård och gräsmattor. All jord har samlats in på källskär och närliggande öar och blandats med kompost.Vattnet för bevattning tas från källkar högre upp på ön. Alla stenmurar är byggda för hand. Huset byggdes 1969.


Åkerhielm älskade gäster och anläggningen är för besökarens trivsel. Han var fast övertygad om att kroppsarbete är bra för människan, så allt gjordes för hand, också hamnen på södra sidan. Livet levdes på naturens villkor och inte många bekvämligheter installerades. Gästerna förväntades delta i arbeten som behövde göras.
Nu för tiden kan konstnärer, journalister eller författare hyra en av stugorna vid södra hamnen. Det är en liten stuga på 30 m2, utan el. Det finns gas spis och gas kylskåp och sol panel som man kan ladda dator och telefon med. Den som blir beviljad att vistas på Källskär 1-2 veckor under maj-september är såna som i sitt skapande förväntas ha särskild nytta av den natur och miljö som Källskär har. Vistelsen skall sen gangna andra med utställning , tidnings artiklar eller annan info som sprider information om Källskär.
Tillsammans med tillsyns mannen hör det också att göra vardagliga sysslor, som trädgårds arbete, städning och mindre reparationer.


Det fanns flra olika statyer runt om i trädgården


Den här texten var ovanför köks spisen, en öppen spis också den av större modell, texten betyder ungefär ”elden tänds och slocknar, askan blir kvar, Detta är sanningen om livet”, översatt enl google.


En suddig bild, men tog den med ändå, bland porslinet i väggskåpet fanns det massor av såna här valar


Detalj av porslinet


Utanför köket fanns den här klockan


Prov sittning av soffan, som fick höga poäng för den var så skön att sitta i, framför soffan fanns en väldigt stor öppen spis


En kopia, den äkta finns i Mariehamn, en tavla av Tove Jansson, Åkerhielm hade bett henne måla något, med filifjonkor på


En målning som fanns i sovrummet


Dekorationer på bordet


Lite annorlunda ljusstake

Annonser