Lunne fågeln, också kallad Nordens papegoja eller sjöpapegoja. Här förde den gräs in till sitt bo, som är 1-2 m under stenarna, dom gräver jordgångar. Redan i februari / mars kommer dom till sitt häcknings område, dom hittar oftast sitt gamla bo som dom återanvänder.

En lunne fågel är som vuxen ca 30 cm hög, så den är inte speciellt stor, den kan bli upp till 20 år gammal, dom håller ihop med sitt par år efter år. På Runde häckar ca 100 000 par. Den här tiden på året håller dom sig i sina bon i jordgångarna, dom turas om att ruva, dom lägger ett ägg i början av maj och det ruvas i 42 dygn. Så snart kläcks det och sen ser man lunne fåglarna också dagtid då dom flyger in med små fisk till ungarna. En lunne fågel kan hålla ett femtiotal småfiskar i näbben.


Dom var väldigt snabba i luften, det var så gott som omöjligt att få en bra närbild då dom flög. Annars var dom inte alls rädda, dom satt och tittade och nästan poserade för oss fotografer, som mest var det kring 100 personer första kvällen jag var där, det var mycket lägerskols barn.


Den här är sååå söt, den flaxade med vingarna och satt länge på stenen innan den gick in till sitt bo, dom har vakt byte på kvällen och det flög in hundatals fåglar. Dom kommer in vid solnedgången, och nu då det var så vackert väder var det riktigt skönt att sitta där i kvälls solen och vänta på dem.


En bild av några av fotograferna, den andra kvällen jag var där.


Andra gången jag var och fotograferade lunne fåglarna blev det plötsligt väldigt dimma.


Men det var lokalt bara för vid lunne branten var det så här fint väder. Att komma dit upp tog nästan en timme att gå, brant stigning i början och sen lite mer jämnt men ändå uppför hela tiden. Sen skulle man klättra ner till själva lunne branten, det fanns en stege och nedanför var det bara stora stenar att balansera på. Men det var absolut värt besväret.

Annonser